Το ανάκτορο των Αιγών ξαναχτίζεται!

Να προχωρήσει στο μέγιστο δυνατό η αναστήλωση του Ανακτόρου των Αιγών συμφώνησαν ομόφωνα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που έδωσαν το «πράσινο φως» στην αρχιτεκτονική μελέτη στερέωσης και αναστήλωσης της ανατολικής και βόρειας πτέρυγας του κυρίως κτιρίου.

Τρεις φορές μεγαλύτερο από τον Παρθενώνα σε εμβαδόν (περίπου 12.000 τετραγωνικά μέτρα) και έργο ενός ευφυούς αρχιτέκτονα του 4ου αι π.Χ. (ίσως του Πύθεου), το ανάκτορο που παρομοιάζουμε με «Μέγαρο Μαξίμου» του αρχαίου βασιλείου των Μακεδόνων, λόγω της δημόσιας λειτουργίας του ως διοικητικό κέντρο, και το οποίο αποτέλεσε πρότυπο για τα ανάκτορα της ελληνιστικής οικουμένης, δεν στάθηκε όρθιο ανά τους αιώνες. Φυσικές καταστροφές το γκρέμισαν τον 1ο αι μ.Χ., στις οποίες προστέθηκαν αργότερα σεισμοί, η αποξήλωση των λίθων του από τους κατοίκους της περιοχής για να επαναχρησιμοποιήσουν τα δομικά του υλικά, αλλά και η φυσική φθορά του χρόνου. Ετσι, μόνο ίχνη του μένουν μέχρι σήμερα, που δε μας επιτρέπουν να διανοηθούμε την αρχική του μεγαλοπρέπεια.

Η μελέτη στερέωσης και αναστήλωσης της ΙΖ' ΕΠΚΑ, που τωρα εγκρίθηκε από το ΚΑΣ, όχι μόνο θα διασαφηνίζει την κάτοψη του κτιρίου για τον επισκέπτη, αλλά και θα αναδεικνύει την τρίτη του διάσταση, με αποκατάσταση των αρχαίων δομικών του υλικών που διασώθηκαν και ανευρέθηκαν, αλλά και με τη συμπλήρωση με νέο υλικό, σε σημεία όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Παράλληλα, στο προσεχές μέλλον θα μπορούμε να δούμε το ανάκτορο πλήρως αποκατεστημένο εικονικά, σε τρισδιάστατη ψηφιακή αναπαράσταση!

Διαβάστε σχετικές δημοσιεύσεις:

in.gr, 9/1/2014, "Τη μέγιστη δυνατή ανάδειξη του Ανακτόρου των Αιγών αποφάσισε το ΚΑΣ"
http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231285788#

Archaeology and Arts, 10/1/2014, "Θα προχωρήσει στο μέγιστο δυνατό η αναστήλωση του Ανακτόρου των Αιγών"
http://www.archaiologia.gr/blog/2014/01/10/να-προχωρήσει-στο-μέγιστο-δυνατό-η-ανα/

Εθνος, 10/1/2014, "Χτίζουν ξανά το Μέγαρο Μαξίμου του Φιλίππου" της Αγγελικής Κώττη
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=63945692&fb_a...

Η Εφημερίδα των Συντακτών, 10/1/2014, "Η Μακεδονία θα ξαναβρεί τον Παρθενώνα της" της Βασιλικής Τζεβελέκου
http://www.efsyn.gr/?p=164795

Alexiptoto, 12/1/2014, "Θα δούμε ξανά το Ανάκτορο του Φιλίππου - Αναστηλώνεται"
http://www.alexiptoto.com/#sthash.sDPvEHoW.dpbs

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε μας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης

Γρήγορη μετάβαση

Φορείς

Χρηματοδότηση