Αιγές

Η βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων

"Ματιές στο παρελθόν του τόπου μου με αφορμή ένα μνημείο της γειτονιάς μου"

Το σχολικό έτος 2015 – 2016, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, μαζί με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, συστήσαμε το δίκτυο "Ματιές στο παρελθόν του τόπου μου με αφορμή ένα μνημείο της γειτονιάς μου", καλώντας τα σχολεία να προσεγγίσουν δημιουργικά ένα από τα μνημεία που βρίσκονται στη γειτονιά τους και να ασχοληθούν με αυτό όλο το χρόνο, στα πλαίσια των σχολικών δραστηριοτήτων, των πολιτιστικών προγραμμάτων και της μουσειακής αγωγής. Στο κάλεσμά μας ανταποκρίθηκαν περίπου 30 σχολικά τμήματα προσχολικής αγωγής και δημοτικής εκπαίδευσης.

Τα παιδιά επισκέφθηκαν τα μνημεία, διάβασαν για αυτά, τα ζωγράφισαν, έφτιαξαν τις μακέτες τους, διηγήθηκαν τις ιστορίες τους. Ξεναγήθηκαν από αρχαιολόγους της Εφορείας μας, μελέτησαν επιστημονικά άρθρα, συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα και σε ποικίλες άλλες δράσεις, ειδικά σχεδιασμένες για αυτά, με επίκεντρο κάθε φορά το μνημείο της επιλογής τους.

Την Τετάρτη 8 Ιουνίου στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο οι περίπου 400 μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στο δίκτυο μας παρουσίασαν τα μνημεία της γειτονιάς τους με θεατρικά δρώμενα, έκθεση εικαστικών έργων και κατασκευών, μουσική, χορός, αφηγήσεις, τηλεοπτικά σποτάκια και ντοκιμαντέρ, και μας έκαναν να δούμε από μια διαφορετική οπτική τα μνημεία του τόπου μας!

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε μας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης

Γρήγορη μετάβαση

Φορείς

Χρηματοδότηση