Αιγές

Η βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων

Ημερίδα «Σχεδιάζοντας την ανάπτυξη: αρχαιολογικά έργα και κοινωνία»

Το αμφιθέατρο του νέου κτηρίου του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών ξεκινά τη λειτουργία του την Τρίτη 28 Ιουνίου με την ημερίδα «Σχεδιάζοντας την ανάπτυξη: αρχαιολογικά έργα και κοινωνία», που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

Περισσότερα από 40 έργα και υποέργα σε έργα τρίτων υλοποιούμενα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, 16 έργα συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ 2007-2013, με προϋπολογισμό 34 εκατομμύρια ευρώ που έγιναν μισθοί για 668 εξειδικευμένους επιστήμονες και εργατοτεχνίτες (αρχαιολόγους, μηχανικούς, συντηρητές, σχεδιαστές κοκ.) αλλά και αμοιβές για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών και αγορά υλικών από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Μακεδονίας κατά κύριο λόγο... Αυτή είναι η άμεση συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας στην οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, στα χρόνια της κρίσης...

Πολύ μεγαλύτερη όμως είναι η συνεισφορά των αρχαιολογικών έργων στην μακροχρόνια ανάπτυξη της περιοχής όπου υλοποιούνται και φυσικά στην εκπαίδευση, στην ουσιαστική ψυχαγωγία και στην αναψυχή ένα αποτέλεσμα που ωφελεί τους πολίτες όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Δεκάδες εκπαιδευτικά προγράμματα με χιλιάδες συμμετοχές παιδιών και εφήβων, μουσειακές εκθέσεις, καλλιτεχνικές παρουσιάσεις, πολυεπίπεδες ψηφιακές δράσεις και μεγάλης εμβέλειας ψηφιακά έργα, έρχονται να συμπληρώσουν, να ζωντανέψουν και να κάνουν κτήμα όλο και μεγαλύτερων ομάδων τα μνημεία και τους χώρους που συντηρούνται και αναστηλώνονται, ενώ πραγματικά ανεκτίμητο είναι πέρα από όλα τα άλλα το όφελος για αυτή καθαυτή την επιστημονική έρευνα σε κάθε τομέα και κάθε περίοδο της αρχαιογνωστικής επιστήμης...

Όμως πώς σχεδιάζονται, πώς "ωριμάζουν", πώς υλοποιούνται και εν τέλει πώς αποδίδονται στην κοινωνία τα αρχαιολογικά έργα;

Αυτό είναι το θέμα της ημερίδας «Σχεδιάζοντας την ανάπτυξη: αρχαιολογικά έργα και κοινωνία», που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας σ’ ένα κτήριο που μόλις τελείωσε και είναι το ίδιο καρπός των έργων ΕΣΠΑ. Το αμφιθέατρο του νέου κτηρίου του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών στη Βεργίνα ξεκινά τη λειτουργία του την Τρίτη 28 Ιουνίου με μια συνάντηση, όπου θα παρουσιαστούν τα έργα της ΕΦΑ Ημαθίας -το εμβληματικό ανάκτορο των Αιγών, η λαμπρή Παλιά Μητρόπολη της Βέροιας, το γοητευτικό αρχοντικό της Πούλκως στη Σιάτιστα, το αρχαίο θέατρο της Σχολής του Αριστοτέλη στη Νάουσα κλπ- αλλά και το τιτάνιο έργο για την σωτηρία, την συντήρηση και την ανάδειξη της αρχαίας Νικόπολης, της αυτοκρατορικής πρωτεύουσας της Ηπείρου, καθώς και η τεράστια προσπάθεια για τη συντήρηση και την ανάδειξη του Ακροκόρινθου, της Λάρισας του Άργους και πολλών άλλων κάστρων και μνημείων της βυζαντινής Πελοποννήσου.

Οι προοπτικές και οι προκλήσεις των έργων, οι δυσκολίες και τα προβλήματα, οι λύσεις και τα επιτεύγματα, αλλά και νέες ιδέες και νέες προτάσεις – αυτά που έγιναν, αυτά που γίνονται, αλλά και αυτά που πρέπει να γίνουν, όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία μιας συζήτησης που αξίζει να γίνει για το καλό όχι μόνον των μνημείων, αλλά και της κοινωνίας που πρέπει να μάθει να ζει μαζί τους...

Την ημερίδα θα προλογίσουν με χαιρετισμούς και θα πλαισιώσουν με ομιλίες ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, βουλευτές του νομού Ημαθίας, οι Δήμαρχοι Βέροιας και Νάουσας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, εκπρόσωποι των διαχειριστικών αρχών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και η Πρόεδρος του νεοσυσταθέντος Σωματείου Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών και του δικτύου του.

Η ημερίδα ξεκινά στις 9:30 και το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τις 6 μ.μ. Στις 7 μ.μ. στην Παλιά Μητρόπολη Βέροιας θα γίνει η υποδοχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και θα τελεστεί Μέγας Πατριαρχικός Εσπερινός.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
9:30 – 10:15 Χαιρετισμοί Ημερίδας από τους αιρετούς εκπροσώπους της Ημαθίας (βουλευτές νομού Ημαθίας και Δημάρχους Βέροιας και Νάουσας), τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα και την κ. Αναστασία Τούρτα, Πρόεδρο του Σωματείου Φίλων Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών και του δικτύου του, Διευθύντρια Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.
10:15 – 10:30 Ομιλία κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
10:30 – 10:50 Ομιλία κ. Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, Γενικής Γραμματέως Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
10:50 – 11:00 Μάγια Κόμβου, Προϊσταμένη Μονάδας Α’ Ειδικής Υπηρεσίας Τομέα Πολιτισμού ΥΠΠΟΑ.
Τα έργα της ΕΦΑ Ημαθίας στο Γ’ ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ 2007-2013.
11:00 – 11:30 Διάλειμμα, καφές
11:30 – 11:45 Βασίλης Κρανάς, Στέλεχος Μονάδας Β1 Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Έργα της ΕΦΑ Ημαθίας στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.
11:45 – 12:00 Γεώργιος Κεχαϊδης, Προϊστάμενος Τμήματος Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης, Φύλαξης και Ασφάλειας ΕΦΑ Ημαθίας.
Η διαχείριση των έργων ΕΣΠΑ: προβληματισμοί και προτάσεις.
12:00 – 12:45 Κωνσταντίνος Ζάχος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων.
Νικόπολη: η ανάσταση μιας πόλης
12:45 - 13.30 Δημήτρης Αθανασούλης, Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Αναστηλώνοντας την βυζαντινή Πελοπόννησο.

13:30 – 14:30 Διάλειμμα, ελαφρύ γεύμα

14:30 - 15:15 Αγγελική Κοτταρίδη, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας.
Έργα που έγιναν, έργα που γίνονται, έργα που πρέπει να γίνουν.
15:15 – 15:30 Ολυμπία Φελεκίδου.
Η μελέτη αντιστήριξης του πρανούς του Ανακτόρου των Αιγών.
15:30-15:40 Ιωάννης Γραικός.
Η Νεκρόπολη των Αιγών: ένα αρχαιολογικό πάρκο αναψυχής.
15:40 – 15:50 Ιωάννης Γραικός.
Το ιερό της Μητέρας των Θεών στο Βέρμιο: αναστηλώνοντας έναν μακεδονικό ναό.
15:50-16:00 Νεκτάριος Πουλακάκης.
Ξαναζωντανεύοντας το αρχαίο θέατρο της Μίεζας.

16:00 – 16:30 Διάλειμμα, καφές
16:30 – 16:40 Εύα Κοντογουλίδου.
Εργα τρίτων: οι υποδομές της ανάπτυξης, μια ευκαιρία για αρχαιολογική έρευνα.
16:40 – 17:10 Μαρία Χειμωνοπούλου - Γιώργος Σκιαδαρέσης – Μερόπη Χατζημιχάλη – Κωνσταντίνος Τζίμπουλας.
Η “ανάσταση” της Παλιάς Μητρόπολης της Βέροιας.
17:10 –17:20 Μαρία Πολατίδου – Σοφία Σβιρτσέφσκη.
Αγιος Πατάπιος: ένας ''ανοικτός'' χώρος πολιτισμού στην καρδιά της Βέροιας.
17:20 – 17:30 Μαρία Χειμωνοπούλου – Μερόπη Χατζημιχάλη.
Δύο οθωμανικά σπίτια στον αυλόγυρο του Βυζαντινού Μουσείου: αποκαθιστώντας ένα κομμάτι της παλιάς Βέροιας.
17:30 – 17:40 Μαρία Χειμωνοπούλου – Μερόπη Χατζημιχάλη – Κωνσταντίνος Τζίμπουλας..
Η αποκατάσταση του αρχοντικού της Πούλκως στη Σιάτιστα.
17:40 – 17:50 Μερόπη Χατζημιχάλη.
Η αναστήλωση του κάστρου των Σερβίων.
17:50 – 18:05 Κατερίνα Νικολαϊδου.
Εικονικό Μουσείο Μέγας Αλέξανδρος και Δίκτυο Εικονικής Περιήγησης στο αρχαίο βασίλειο των Μακεδόνων: προοπτικές ανάπτυξης μέσα από ψηφιακές εφαρμογές.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ τελικό.docx

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε μας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης

Γρήγορη μετάβαση

Φορείς

Χρηματοδότηση