Επιτυχημένη και με ευχάριστες εκπλήξεις η ημερίδα "Αρχαιολογία και αειφόρος ανάπτυξη"

Με μεγάλη προσέλευση και ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκ μέρους του κοινού πραγματοποιήθηκε η ημερίδα "Αρχαιολογία και αειφόρος ανάπτυξη" το Σάββατο 11 Ιανουαρίου στη Βέροια. Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν η ΙΖ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για να παρουσιάσουν το έργο που επιτελούν στο νομό Ημαθίας στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013 και τους στόχους τους για τη νέα προγραμματική περίοδο συγχρηματοδότησης από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, 2014-2020. Η πλέον ευχάριστη έκπληξη της ημερίδας ήρθε λίγο πριν την ολοκλήρωσή της, με την ανακοίνωση της Προϊσταμένης της ΙΖ' ΕΠΚΑ και αναπληρώτριας Προϊσταμένης της 11ης ΕΒΑ Δρ Αγγελικής Κοτταρίδη για τα νέα ευρήματα των δύο τελευταίων ετών στη βασιλική νεκρόπολη των Αιγών, στη Βεργίνα.

Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και Εξαρχος Θεσσαλίας κ. Παντελεήμων Καλπακίδης, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Δρ Λίνα Μενδώνη, ο Αντοπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου και η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Δρ Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη.

Η Δρ Αγγελική Κοτταρίδη, Προϊσταμένη της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, έκανε μια συνολική παρουσίαση του έργου των δύο Εφορειών στο νομό Ημαθίας, με τίτλο «Σχεδιάζοντας έργα, αναστηλώνοντας μνημεία, ανοίγοντας μουσεία.... Η συνεισφορά δυο εφορειών αρχαιοτήτων στην εποχή της κρίσης». Μίλησε όχι μόνο για τα μεγάλα έργα σε εξέλιξη, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013, αλλά και για τους προγραμματικούς στόχους για νέα έργα, τα οποία θα υλοποιηθούν στην επόμενη περίοδο συγχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκης Ενωσης από τα Διαρθρωτικά Ταμεία (ΣΕΣ 2014-2020). Στην ανακοίνωσή της για τους νέους βασιλικούς τάφους στις Αιγές, παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό τα νέα ευρήματα παγκόσμιας εμβέλειας που ήρθαν στο φως τα δύο τελευταία χρόνια στη βασιλική νεκρόπολη.

Ανάμεσα στα έργα σε εξέλιξη που παρουσίασε, κυρίαρχη θέση κατείχε η αποκατάσταση του Ανακτόρου των Αιγών, ενός από τα σημαντικότερα και ίσως το μεγαλύτερο σε διαστάσεις κτίριο της κλασικής Ελλάδας, κτισμένο στα χρόνια του Φιλίππου Β’. Η αρχιτεκτονική μελέτη στερέωσης και αναστήλωσης της ανατολικής και βόρειας πτέρυγας του κυρίως κτιρίου του Ανακτόρου εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πριν λίγες μέρες, για τη μέγιστη δυνατή ανάδειξη του μεγέθους και της μεγαλοπρέπειας του κτιρίου.

Εδωσε επίσης έμφαση στη δημιουργία του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών στη Βεργίνα, μια νέα, ‘ολιστική’ και δυναμική προσέγγιση του ζητήματος της σχέσης αρχαιολογικού χώρου - μουσείου – επισκέπτη. Ενας χώρος με πολλαπλά κέντρα και πιθανές διαδρομές για τον επισκέπτη, ανάμεσα στο διάσημο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων (το οποίο βραβεύτηκε πρόσφατα με το Travelers' Choice Attractions Award 2013 του TripAdvisor, του μεγαλύτερου διαδικτυακού ταξιδιωτικού ιστότοπου παγκοσμίως), τον αρχαιολογικό χώρο του αποκατεστημένου πλέον Ανακτόρου, των κύριων συστάδων των βασιλικών τάφων και του νέου κτιρίου που κατασκευάζεται σε οικόπεδο έκτασης 140 στρεμμάτων στα δυτικά της Βεργίνας. Το νέο αυτό κτίριο αποτελεί την «είσοδο» του Πολυκεντρικού Μουσείου, όπου πρόκειται να εκτεθούν σε μόνιμη ημιυπαίθρια έκθεση γλυπτά που προέρχονται από τα ιερά της πόλεως και να αναταχθεί ο άνω όροφος της πρόσοψης του ανακτόρου. O μεγάλος, ενιαίος εκθεσιακός χώρος που θα κατασκευαστεί προορίζεται για την παρουσίαση περιοδικών θεματικών εκθέσεων που αφορούν στον βίο, τον πολιτισμό και την ιστορία των Αιγών. Η πρώτη έκθεση που θα ανοίξει για το κοινό το 2016 θα έχει τον τίτλο «ΑΙΓΩΝ ΜΝΗΜΗ» Παραλληλα στο κτήριο αυτό θα στεγάζεται η φυσική έδρα του ψηφιακού μουσείου «Μέγας Αλέξανδρος από τις Αιγές στην Οικουμένη», αλλά και του ψηφιακού δικτύου περιήγησης στο αρχαίο βασίλειο των Μακεδόνων.

Τα δύο αυτά μεγάλα ψηφιακά έργα σε εξέλιξη παρουσίασε αναλυτικότερα η αρχαιολόγος – μουσειολόγος Κατερίνα Νικολαϊδου.

Το εικονικό μουσείο που αφιερώνεται στη ζωή, το έργο και την προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και στην απήχηση τους από την εποχή του μέχρι τις μέρες μας, φιλοδοξεί ν’ αλλάξει τον τρόπο που ορίζουμε τα εικονικά μουσεία σήμερα. Επιστρατεύοντας όλα τα μέσα που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες της πληροφορικής, θα προχωρήσει σε μια συνθετική, επιστημονικά έγκυρη και συγχρόνως γλαφυρή και ελκυστική παρουσίαση της πορείας του ίδιου του ήρωα στην ιστορία και στο μύθο, αλλά και όλων εκείνων των διεργασιών που οδήγησαν στη δημιουργία του οικουμενικού πολιτισμού που ονομάζεται «ελληνιστικός» και αποτέλεσε τη βάση των ιστορικών εξελίξεων, οι οποίες σφράγισαν καίρια την σύγχρονη κοσμοαντίληψη.

Το Δίκτυο Εικονικής Περιήγησης στο Αρχαίο Βασίλειο των Μακεδόνων, από την άλλη, θα περιλαμβάνει πολιτιστικές διαδρομές και επιλεγμένα σημεία ενδιαφέροντος του αρχαίου βασιλείου των Μακεδόνων. Με στόχο τη διεθνή προβολή των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της γεωγραφικής αυτής ενότητας, το Δίκτυο θα παρέχει, με σύγχρονες εφαρμογές, την πληροφόρηση που χρειάζεται τόσο ο εικονικός επισκέπτης του διαδικτύου, όσο και ο επισκέπτης του φυσικού γεωγραφικού χώρου, προκειμένου να διαμορφωθεί για την περιοχή μια διεθνούς εμβέλειας ταυτότητα πολιτιστικού προορισμού.

Η Μίεζα της Νάουσας, όπου βρισκόταν η Σχολή του Αριστοτέλη, και η Λευκόπετρα Βερμίου, είναι δύο μόνο από τα πολλαπλά σημεία ενδιαφέροντος του δικτύου εικονικής περιήγησης, αλλά και δύο σημαντικότατοι αρχαιολογικοί χώροι όπου η ΙΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων επιτελεί ανασκαφικό και αναστηλωτικό έργο. Τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις παρουσίασαν αντίστοιχα ο αρχαιολόγος Νεκτάριος Πουλακάκης και η συντηρήτρια Χριστίνα Ασημακοπούλου για τη συντήρηση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Μίεζας και ο αρχαιολόγος Ιωάννης Γραικός για το ναό της Μητρός των Θεών Αυτόχθονος στη Λευκόπετρα, το μόνο ναό που έχει μέχρι σήμερα αναστηλωθεί.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε όμως η ημερίδα και στη Βέροια, μια πόλη που κατοικείται συνεχώς από την εποχή του βασιλείου των αρχαίων Μακεδόνων μέχρι σήμερα. Η αρχαιολόγος Μαρία Πολατίδου, η αρχιτέκτων Σοφία Σβιρτσέφσκη και η προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης της 11ης ΕΒΑ Ελπίδα Χριστοφορίδου παρουσίασαν το μετασχηματισμό της πόλης από ειδωλολατρική σε χριστιανική μέσα από ένα διαχρονικό χώρο λατρείας, τον Αγιο Πατάπιο. Οι εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και συντήρησης των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου του Αγίου Παταπίου τα τελευταία χρόνια συνετέλεσαν στην ανάδειξη ενός εμβληματικού λατρευτικού χώρου στο κέντρο της σύγχρονης Βέροιας. Η ανάδειξη του χώρου εντάσσει στο σύγχρονο ιστό της πόλης έναν αρχαιολογικό πυρήνα, ο οποίος συνδέει τον επισκέπτη με το παρελθόν και την τοπική κοινωνία με τις ρίζες της.

Αναπόφευκτα, μια πόλη που κατοικείται συνεχώς για χιλιετηρίδες παρουσιάζει προκλήσεις για τους αρχαιολόγους που καλούνται να διασώσουν και ν’ αποκαταστήσουν τα μνημεία της. Η αρχαιολόγος Μαρία Χειμωνοπούλου παρουσίασε ένα τέτοιο παράδειγμα από τη Βέροια, τι συμβαίνει όταν τα αρχαία τείχη της πόλης αποτέλεσαν τη βάση πάνω στην οποία κτίστηκαν σπίτια στους αιώνες που ακολούθησαν, σε μια περιοχή της πόλης απ’ όπου εικάζεται ότι εισήλθαν οι Οθωμανοί, αφήνοντας ως μάρτυρα του περάσματος τους την ονομασία γιολά – γκελντί (ο δρόμος απ’ όπου ήρθαν). Η αποκατάσταση αυτών των παραδοσιακών οικιών και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου τους θα δημιουργήσει χώρους που θα χρησιμοποιηθούν από το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας για τις ανάγκες λειτουργίας και τις δράσεις του.

Και βέβαια, από μια ημερίδα για το αρχαιολογικό έργο στο νομό Ημαθίας δε θα μπορούσε να λείπει το κορυφαίο μνημείο της Βέροιας, η Παλαιά Μητρόπολη, την αποκατάσταση της οποίας παρουσίασαν ο αρχαιολόγος Γεώργιος Σκιαδαρέσης, η αρχιτέκτων Μερόπη Χατζημιχάλη και ο συντηρητής αρχαιοτήτων Κωνσταντίνος Τζίμπουλας. Οι εργασίες αποκατάστασης που βρίσκονται σε εξέλιξη, έχουν στόχο την συνολική μορφολογική και λειτουργική επάρκεια και αυτοτέλεια του μνημείου προκειμένου αυτό να στέκει ως μοναδικό παράδειγμα λαμπρής αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής "φέροντας" την ιστορία της πόλης της Βέροιας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αλλά να αποτελεί και στο μέλλον ορόσημο για το ιστορικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης.

Μερικά από τα δημοσιεύματα για την ημερίδα:

ipaideia.gr, "Ακρως ενδιαφέρουσα η ημερίδα Αρχαιολογία και αειφόρος ανάπτυξη", της Λένας Μαρκογιαννάκη
http://ipaideia.gr/akros-endiaferousa-i-imerida-8220-arxaiologia-kai-aei...

inveria.gr, "Βέροια: πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τίτλο Αρχαιολογία και αειφόρος ανάπτυξη"
http://www.inveria.gr/2014/01/veria-pragmagmatopiithike-imerida-me-titlo...

Veriotis blog, "Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα Αρχαιολογία και αειφόρος ανάπτυξη στη Βέροια"
http://veriotis-veria.blogspot.gr/2014/01/blog-post_4623.html

laos-epea.gr
Ο ΄Παρθενώνας΄ της Μακεδονίας στη Βεργίνα που θα φαίνεται από την Εγνατία Οδό!
Χαρούλα Ουσουλτζόγλου: Το μουσείο της Βεργίνας είναι καρπός συλλογικής προσπάθειας και ονείρου
Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία (και την αρχαιολογία)
Λίνα Μενδώνη: Ο πολιτισμός συνεισφέρει σε μεγαλύτερο ποσοστό του ευρωπαϊκού ΑΕΠ απ΄ ότι η αυτοκινητοβιομηχανία

 • Η Δρ Λίνα Μενδώνη και η Δρ Αγγελική Κοτταρίδη σε στιγμιότυπο από το διάλειμμα της ημερίδας
 • Η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Δρ Λίνα Μενδώνη
 • Ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κωνσταντίνος Καραπαναγιωτίδης
 • Η δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη
 • Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και Εξαρχος Θεσσαλίας κ. Παντελεήμων Καλπακίδης
 • Η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ Δρ Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη
 • Η βουλευτής Ημαθίας κ. Γεωργία Μπρατσαρά και η δημοσιογράφος κ. Αννα Παναγιωταρέα
 • Δρ Α. Κοτταρίδη, "Σχεδιάζοντας έργα, αναστηλώνοντας μνημεία, ανοίγοντας μουσεία.... Η συνεισφορά δυο εφορειών αρχαιοτήτων στην εποχή της κρίσης"
 • Κ. Νικολαϊδου, "Ταξιδεύοντας εικονικά από τις Αιγές και το αρχαίο βασίλειο των Μακεδόνων στην Οικουμένη"
 • Γ. Σκιαδαρέσης - Μ. Χατζημιχάλη - Κ. Τζίμπουλας, "Αποκατάσταση Παλαιάς Μητρόπολης Βεροίας. Η πόλη ανακτά το κορυφαίο μνημείο της"
 • Δρ Μ.Χειμωνοπούλου - Μ. Χατζημιχάλη, "Όταν τα τείχη κατοικούνται: παραδοσιακά σπίτια πάνω στα βυζαντινά τείχη της Βέροιας"
 • Μ. Πολατίδου - Σ. Σβιρτσέφσκη - Ε.Χριστοφορίδου, "Από την ειδωλολατρική στη χριστιανική Βέροια: ο μετασχηματισμός μίας πόλης μέσα από τον Αρχαιολογικό Χώρο του Αγίου Παταπίου, ενός διαχρονικού λατρευτικού χώρου"
 • Ν. Πουλακάκης - Χ. Ασημακοπούλου, "Ιστορία του αρχαίου θεάτρου στη Μίεζα: παρελθόν – παρόν - μέλλον"
 • Γ. Γραικός, "Ο ναός της Μητρός των Θεών Αυτόχθονος στη Λευκόπετρα Βερμίου: λατρεία και μνήμη στο γενέθλιο μακεδονικό τοπίο"
 • Δρ Α. Κοτταρίδη, "Νέοι βασιλικοί τάφοι στις Αιγές"

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε μας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης

Γρήγορη μετάβαση

Φορείς

Χρηματοδότηση