Αιγές

Η βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων

Εκδηλώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας από τις 15 ως τις 17 Ιουνίου: «Κόκκινη κλωστή δεμένη», “Woman’s gaze”, «Συναγωγή Μνήμης»

Από την Πέμπτη 15 έως και το Σάββατο 17 Ιουνίου, η Βέροια υποδέχεται τρεις ιδιαίτερες εκδηλώσεις που η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας διοργανώνει σε συνεργασία με άλλους έγκριτους φορείς και με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων αλλά και καλλιτεχνών.

Την Πέμπτη 15 Ιουνίου, στις 19:00 το απόγευμα, η συγγραφέας και αφηγήτρια παραμυθιών Λίλη Λαμπρέλη θα ξεκινήσει από το προαύλιο του ναού των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίτης μια αφηγητική διαδρομή που πλέκει την ιστορία με τη μυθοπλασία, η οποία θα περάσει από το ναό των Μικρών Αγίων Αναργύρων της Κυριώτισσας και θα καταλήξει στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Η βραδιά αφήγησης παραμυθιών «Κόκκινη κλωστή δεμένη…στην αυλή μας τυλιγμένη» συνδιοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, το Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Πανελλήνιο Ομιλο Φίλων Αφήγησης.

Την Παρασκευή 16 Ιουνίου, στις 20:30, στο πλαίσιο της διαρκούς δράσης εκδηλώσεων πολιτισμού της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας που ονομάζεται «Αναζητώντας τη Βέροια», το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας δίνει το βήμα καλλιτεχνικού λόγου σε δύο εικαστικούς που ζουν και εργάζονται στην Ημαθία, την Αναστασία Σπυρίδου και την Κωνσταντίνα Τσόλη, με μια σειρά πορτρέτων που στρέφουν το βλέμμα στη γυναικεία οπτική των πραγμάτων. Την περιοδική έκθεση, που τιτλοφορείται «Woman’s Gaze” (Βλέμμα Γυναίκας), και που θα διαρκέσει ως τις 13 Ιουλίου, επιμελείται ο Γιώργος Λιόλιος.

Το Σάββατο 17 Ιουνίου, από τις 11:00 π.μ., η Δημοτική Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας υποδέχεται στην αίθουσα εκδηλώσεών της μια «Συναγωγή Μνήμης» αφιερωμένη στον αείμνηστο αρχαιολόγο Θανάση Παπαζώτο, ο οποίος ως Επιμελητής και αργότερα Εφορος Αρχαιοτήτων προσέφερε πολύτιμο έργο για τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές αρχαιότητες, μεταξύ άλλων, και της Ημαθίας, και έφυγε πολύ πρόωρα από τη ζωή, στα 45 μόλις του χρόνια το 1996, χωρίς να ξεχαστεί ποτέ ως προσωπικότητα από όσους τον γνώρισαν, και έχοντας προλάβει να προσφέρει έργο προστασίας και επιστημονικής μελέτης των μνημείων δυσανάλογα πλούσιο για τη σύντομη ζωή του.

Πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες θα τιμήσουν τη μνήμη του με αναφορές στο έργο και την προσωπικότητά του στην εκδήλωση αυτή που η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και η Δημοτική Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας συνδιοργανώνουν με αφορμή την έκδοση από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, και με την ευγενική χορηγία της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Νομού Ημαθίας, του βιβλίου «Μακεδονικά Αποσημειώματα, Βυζαντινά-Μεταβυζαντινά», στο οποίο περιλαμβάνονται αδημοσίευτα άρθρα του Θανάση Παπαζώτου που συντάχθηκαν την τελευταία περίοδο τα μακρόχρονης ασθένειας του.

Πρόγραμμα αφηγηματικής διαδρομής "Κόκκινη κλωστή δεμένη...στην αυλή μας τυλιγμένη"

19:00 Συγκέντρωση στο διαβατικό έξω από΄την εκκλησία των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίτης (Θέση 1)
19:15 - 19:45 Αφήγηση παραμυθιών στον περίβολο του νάρθηκα
20:00 Συγκέντρωση στην αυλή των Μικρών Αγίων Αναργύρων της Κυριώτισσας (Θέση 2)
20:5 - 20:45 Αφήγηση παραμυθιών στον περίβολο του ναού
21:00 Συγκέντρωση στο Βυζαντινό Μουσείο (Θέση 3)
21:00 - 21:15 Κέρασμα
21:15 - 21:45 Αφήγηση παραμυθιών στο Μουσείο
22:00 Λήξη

Πρόγραμμα "Συναγωγής Μνήμης" για το Θανάση Παπαζώτο

11:00 - 11:20 Χαιρετισμοί Αγγελική Κοτταρίδη, Δρ. Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Ολυμπία Μπέτσα, Πρόεδρος Ε.Μ.Ι.Π.Η. Ταξιάρχης Κόλιας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Ε.Ι.Ε. Αντώνης Γκαλίτσιος, Αναπληρωτής Διευθυντής Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας 11:20 - 11:30 Αναστασία Τούρτα, Επίτιμη Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων «Η Βέροια του Θανάση Παπαζώτου»

11:30 - 11:40 Ευτέρπη Μαρκή, Δρ. Αρχαιολόγος, Επίτιμη Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων «Ψυχής απείκασμα»

11:40 - 11:50 Μαρία Χειμωνοπούλου, Δρ. Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας «Προσεγγίζοντας το μέλλον. Η κληρονομία του Θανάση Παπαζώτου»

11:50 - 12:00 Βασίλης Κ. Κατσαρός, Ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ. «Ο Θανάσης Παπαζώτος ως ιστορικός και φιλόλογος»

12:00 - 12:10 Βαγγέλης Μαλαδάκης, Δρ. Αρχαιολόγος «Για τα Μακεδονικά Αποσημειώματα του Θανάση Παπαζώτου»

12:10 - 12:20 Γιάννης Καισαρίδης, Συγγραφέας «Σεβίζων Αρχάγγελος της πόλης»

12:20 - 12:30 Λήξη Εκδήλωσης Ιόλη Βιγγοπούλου, Δρ. Ιστορίας, Ερευνήτρια

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε μας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης

Γρήγορη μετάβαση

Φορείς

Χρηματοδότηση