"Δώρα της Γης με αντοχή στο χρόνο"

Tο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών και το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας είναι ανάμεσα στους συνδιοργανωτές της έκθεσης "Δώρα της Γης με αντοχή στο χρόνο", που το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. εγκαινίασε τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015, μέρα εορτασμού της «Διεθνούς Ημέρας Μουσείων».

Η έκθεση «Δώρα της Γης με αντοχή στον χρόνο» η οποία φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών από τις 18 Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, επιχειρεί να προβάλει την Ελλαδική φύση και βιοποικιλότητα ως διαχρονική πηγή πόρων και έμπνευσης για την ευζωία του ανθρώπου και την ανάπτυξη της οικονομίας, της κοινωνικής ζωής, του πολιτισμού και των επιστημών. Ο επισκέπτης της έκθεσης έχει την ευκαιρία να ακολουθήσει μια συναρπαστική διαδρομή στον χώρο και τον χρόνο με αφετηρία την προϊστορική Θήρα, ενδιάμεσο σταθμό την αρχαία Μακεδονία και κατάληξη στο σήμερα. Αρχαιολογικά ευρήματα και πλούσιο πληροφοριακό και εποπτικό υλικό τεκμηριώνουν τη διαχρονική αξία των δώρων της Ελλαδικής γης και παρουσιάζουν σύγχρονες ερευνητικές προσεγγίσεις για την ανάδειξη και διάσωση της βιοποικιλότητας του τόπου μας.

Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, το Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Επιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Συνεργάζονται τα Μουσεία: Αρχαιολογικό Πέλλας, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, Μουσείο Εκμαγείων ΑΠΘ, , Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου και το Μουσείο Λούλη.

Η έκθεση «Δώρα της Γης με αντοχή στον χρόνο» εντάσσεται στο κεντρικό πρόγραμμα της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (23.06-30.09.2015), που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με τη συμμετοχή της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» και την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση ανακαλύπτουμε αγγεία διαφόρων προελεύσεων και χρονικών περιόδων της αρχαιότητας, τα οποία φτιάχτηκαν για να δεχθούν τα δώρα της γης, κατεξοχήν το λάδι, το κρασί και τα σιτηρά, αυτό το τρίπτυχο της Μεσογειακής διατροφής που μας συνοδεύει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα στην καθημερινότητά μας, στις γιορτινές μας στιγμές, ακόμη και στις τελετουργίες του περάσματος από τη ζωή στο θάνατο.

Η έκθεση κάνει αναφορά σε μερικά αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης που αποτυπώνουν τα δώρα αυτά σε πολύτιμα μέταλλα, φέρνοντας κοντά μας ένα χρυσό στεφάνι ελιάς από τις Αιγές, αλλά και το ίδιο το στεφάνι βελανιδιάς του Φιλίππου Β’ σε ψηφιακή μορφή. Αλλωστε, και το όνομα των Αιγών, της αρχαίας πρωτεύουσας των Μακεδόνων, συνδέεται με τα δώρα της γης: είναι ο τόπος με τα πολλά κατσίκια, και ως σύμβολό του έχει μια κατσίκα, που βρίσκεται κι αυτή ανάμεσα στα εκθέματα!

Τόσο είχε περάσει στη συνείδηση των αρχαίων Ελλήνων η ιερότητα των δώρων της γης, ώστε η ελληνική μυθολογία ήταν γεμάτη από θεούς – προστάτες τους, αλλά και με τις περιπέτειες των θεών αυτών που συνδέονται με τη γόνιμη γη και τα δώρα της. Το κέρας της Αμάλθειας, της κατσίκας που έθρεψε το νεογέννητο Δία, έγινε σύμβολο αφθονίας και συνδέθηκε με πολλούς θεούς στην αρχαιοελληνική λατρεία - στην έκθεση βλέπουμε την Αφροδίτη να το κρατά ως σύμβολο της αστικής ευμάρειας που χαρακτήριζε την ελληνιστική εποχή. Δίπλα της βλέπουμε το Διόνυσο, τον προστάτη της αμπέλου, που λατρευόταν με τελετές όπου η πόση οίνου σχετιζόταν με την απελευθέρωση από την καθημερινότητα, αλλά και με τη γιορτή της βλάστησης. Πίσω τους, σε μια ψηφιακή που δημιούργησε το ΕΚΕΤΑ, έχουμε την ιστορία της Δήμητρας, της προστάτιδας των καλλιεργειών, που αναγκάστηκε να μοιράζεται την κόρη της Περσεφόνη με το θεό του Κάτω Κόσμου, τον Πλούτωνα. Ο πόνος της μητέρας, τους έξι μήνες το χρόνο που η κόρη της ήταν μακριά της, έδινε μια εξήγηση στους ανθρώπους γιατί κάθε χρόνο ο χειμώνας δεν επιτρέπει στη γη να βλαστήσει. Αλλά η άνοιξη, με τη συνέπεια του κυκλικού χρόνου, πάντα έρχεται ξανά, η Περσεφόνη επιστρέφει από τον Αδη και η Δήμητρα ξαναγεμίζει τη γη με τα δώρα της.

Το πέρασμα στον πάνω όροφο μας μεταφέρει στη σύγχρονη εποχή, όπου με την επιστημονική εγκυρότητα του ΕΚΕΤΑ παρουσιάζονται βασικά προϊόντα που η ελλαδική γη μας προσφέρει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Σήμερα, έχουμε πλέον αντιληφθεί πως τα τοπικά οικοσυστήματα, η βιολογική καλλιέργεια και οι παραδοσιακές μέθοδοι επεξεργασίας των τροφών, μας προσφέρουν τα καλύτερα, υγιεινότερα και νοστιμότερα αποτελέσματα. Η Ελλάδα μόνο οφέλη έχει ν’ αποκομίσει προωθώντας τις τοπικές κουζίνες της και τα προϊόντα της γης της, τα οποία ανυπομονούμε να γευτούμε στις παράλληλες εκδηλώσεις που θα διοργανώσει το Τελλόγλειο κατά τη διάρκεια της έκθεσης!

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε μας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης

Γρήγορη μετάβαση

Φορείς

Χρηματοδότηση