Αιγές

Η βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων

Διεθνές συνέδριο και ημερίδα

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου «Ανακαλύπτοντας τον Κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» και η Ημερίδα για το Ανάκτορο των Αιγών, που πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα στις 15-17 Νοεμβρίου και 18 Νοεμβρίου 2012, στο συνεδριακό κέντρο στη Σχολή του Αριστοτέλη, στην αρχαία Μίεζα.

Για τέσσερεις ημέρες, ο τόπος της Σχολής του Αριστοτέλη αποτέλεσε τον πιο πρόσφορο χώρο για την παρουσίαση των νέων δεδομένων από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στις πόλεις του ελληνιστικού κόσμου, αλλά και για την περιγραφή της διαχρονικής ακτινοβολίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που σε αυτόν τον τόπο έλαβε την εκπαίδευση η οποία καθόρισε τον ίδιο και τον κόσμο μετά από αυτόν. Οι καθηγητές, αρχαιολόγοι, ιστορικοί και ερευνητές από όλον τον κόσμο, που παρουσίασαν το έργο και την έρευνά τους στις περιοχές της Μικράς Ασίας, της Συροπαλαιστίνης, της Αιγύπτου της Μεσοποταμίας, της Περσίας, της Βακτριανής κ.α. συμφώνησαν ότι στο Συνέδριο ακούστηκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, οι οποίες κατάφεραν -με την επιλογή των θεμάτων- να ανασυνθέσουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα που έχουμε σήμερα για τον ελληνιστικό κόσμο.

Ένα από τα σημαντικότερα και πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα του Συνεδρίου αποτελεί η διάθεση των συμμετεχόντων να συνεισφέρουν στη δημιουργία του «Εικονικού Μουσείου Μέγας Αλέξανδρος: από τις Αιγές στην Οικουμένη», τόσο με την προσωπική τους συμβολή όσο και ως εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών κι ερευνητικών ιδρυμάτων, στα οποία εργάζονται. Συγκεκριμένα, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το περιεχόμενο και τη δομή του Εικονικού Μουσείου, υπογραμμίζοντας τη σημασία του εγχειρήματος, εμπλουτίζοντας τις θεματικές και θέτοντας στη διάθεση της ΙΖ΄ ΕΠΚΑ το αμέσως επόμενο διάστημα τις επιστημονικές τους επισημάνσεις, καθώς το Εικονικό Μουσείο θα αποτελεί κοινό αγαθό που θα προβάλλει με τον πιο επιστημονικά έγκυρο τρόπο το έργο και την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την επιθυμία τους να γίνουν κοινωνοί αυτού του ψηφιακού πρωτοποριακού έργου, μεταφέροντας την πρόσκληση συνεργασίας στα πανεπιστημιακά, ερευνητικά και άλλα ιδρύματα, ανοίγοντας έναν δίαυλο επικοινωνίας με το Εικονικό Μουσείο και μέσω αυτού με όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η επιτυχία, μάλιστα, του Συνεδρίου είχε σαν συνέπεια οι σύνεδροι να εκφράσουν την ευχή-πρόταση το συνέδριο για τον ελληνιστικό κόσμο και τον Μεγαλέξανδρο να γίνει θεσμός και να επαναλαμβάνεται σε τακτά διαστήματα στον ίδιο τόπο, στη Σχολή του Αριστοτέλη, στην αρχαία Μίεζα.

  • Η κ. Λίνα Μενδώνη και ο Robin Lane-Fox
  • Αγγελική Κοτταρίδη. Παρουσίαση ανακτόρου των Αιγών
  • O κ. Omar Sultan
  • Αγγελική Κοτταρίδη, Νίκος Βρανίκας. Παρουσίαση εικονικού μουσείου
  • Συζήτηση. Robin Lane Fox, Αναστασία Τούρτα, Θεοδόσης Τάσιος, Marianne Bergmann
  • Συνέδριο

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε μας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης

Γρήγορη μετάβαση

Φορείς

Χρηματοδότηση