Αιγές

Η βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων

«Αιγές- Η βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων», ο νέος τόμος της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων» του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση

Ένας ακόμη τόμος, ο οποίος φέτος είναι αφιερωμένος στις Αιγές, την αρχαία πόλη στον χώρο της σημερινής Βεργίνας, έρχεται να προστεθεί στην πολύτομη εκδοτική σειρά «Ο Κύκλος των Μουσείων» που υλοποιείται με την επιμέλεια και αποκλειστική χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννης Σ. Λάτσης». Οι 367 σελίδες του τόμου με τίτλο «Αιγές: Η βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων» γραμμένες από την προϊσταμένη της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αγγελική Κοτταρίδη και εικονογραφημένες με 627 φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομμάτη, φέρνουν τον αναγνώστη- επισκέπτη σε επαφή με αναπάντεχες εικόνες και δημιουργήματα που απηχούν το μακρινό, μεγαλόπρεπο παρελθόν τους. Η έκδοση δεν διατίθεται στο εμπόριο, ωστόσο, εκατοντάδες αντίτυπα θα αποσταλούν από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση σε πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, μουσεία, ιδρύματα και φορείς πολιτισμού της Ελλάδας και του εξωτερικού, στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και σε όλες τις κατά τόπους Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Επιπλέον, ο νέος τόμος, όπως και όλοι οι προηγούμενοι, είναι προσβάσιμος σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book) στην ελληνική και αγγλική γλώσσα από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος http://www.latsis-foundation.org (κείμενο: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων)

Από το 1997, ο Όμιλος Λάτση και η Eurobank EFG υπό την αιγίδα και το συντονισμό του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση εκδίδουν κάθε χρόνο έναν τόμο αφιερωμένο σε ένα αρχαιολογικό μουσείο, με σκοπό τη δημιουργία μιας σειράς λευκωμάτων που, με την επιστημονική εγκυρότητα και την αισθητική τους προσέγγιση, συμβάλλουν στη βαθύτερη γνώση και κατανόηση των επιμέρους σελίδων της ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού. Όλες οι εκδόσεις δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα, δεν διατίθενται στο εμπόριο και διανέμονται δωρεάν σε επιλεγμένους αποδέκτες, μεταξύ των οποίων πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικές υπηρεσίες, αρχαιολογικές σχολές, ιδρύματα και άλλοι φορείς πολιτισμού και έρευνας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μπορείτε να κατεβάσετε το e-book από τη σελίδα του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, εδώ:
http://www.latsis-foundation.org/default.asp?pid=92&la=1&libID=1
http://www.latsis-foundation.org/megazine/publish/ebook.php?book=74&prel...

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την έκδοση στη ελίδα του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση στο facebook
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.648877435162478.1073741833.430...
Διαβάτε περισσότερες δημοσιεύσεις σχετικά με το θέμα:
Έθνος, 15/12/2013 «Βεργίνα: ταξίδι στη χρυσή ιστορία»
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22802&subid=2&pubid=63932777
Από όπου παραθέτουμε ένα απόσπασμα (άρθρο της Αγγελικής Κώττη):

«Οι Αιγές είναι ένας τόπος που ακτινοβολεί αισιοδοξία», σημειώνει στον πρόλογο του λευκώματος η Μαριάννα Λάτση. «Ο πρώτος λόγος, περισσότερο προφανής, είναι ότι αποχωρώντας από τον τύμβο-μουσείο ο επισκέπτης αναδύεται ξανά στο φως της ημέρας, εξοικειωμένος όμως, ίσως για πρώτη φορά, με την ιδέα της αιωνιότητος.

Ο δεύτερος, και βαθύτερος, λόγος είναι ότι μπορεί κανείς να αντιληφθεί την εγγενή εξωστρέφεια της φυλής μας θαυμάζοντας τα επιτεύγματα των ανθρώπων που είχαν στην αρχαιότητα μεταλαμπαδεύσει τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου, αλλά και σημερινών ανθρώπων, που, με επιμονή και απόλυτη αίσθηση ευθύνης, μέρα με τη μέρα, δημιουργούν έναν πυρήνα πολιτισμού, μελέτης και προβολής όμοιος του οποίου δεν υπάρχει πουθενά».
Οσα υπέροχα μπορεί ο επισκέπτης να δει αλλά και όσα πρέπει να μάθει παρουσιάζονται στη συνέχεια γοητευτικά από την επιστημονική γραφίδα της Αγγελικής Κοτταρίδη. Μέσα από τα όσα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη του δασκάλου, των μαθητών και των σύγχρονων ανασκαφών σκιαγραφείται η σπουδαία πρωτεύουσα με το ανάκτορο, τον τύμβο των βασιλικών τάφων, τις συστάδες των βασιλέων στα νεκροταφεία και τα σύγχρονα έργα, το επιτόπιο μουσείο και το πολυκεντρικό μουσείο.
Η ανάπτυξη του θέματος στηρίζεται σε μια σημαντική κεντρική ιδέα, την οποία η συγγραφέας υποδεικνύει στον πρόλογο: «Οι ανακαλύψεις των Αιγών τεκμηριώνουν με τον πιο συναρπαστικό τρόπο την καταπληκτική εξέλιξη των Μακεδόνων, ενός συντηρητικού φύλου με αρχαϊκές δομές, που με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Φιλίππου Β' και του Μεγαλέξανδρου έγιναν ο ριζοσπαστικός μοχλός ο οποίος άλλαξε την ιστορία του κόσμου».

Καθημερινή, 13/12/2013, «Οι Αιγές ξαναγράφουν την Ιστορία: Η Βασιλική Μητρόπολη των Μακεδόνων αποκαλύπτεται σε μια μοναδική έκδοση του Ιδρύματος Λάτση»
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_13/12/2013_542905

Ελευθεροτυπία 12/12/2013, «Η ζωή μέσα και έξω από το παλάτι του Φιλίππου Β': Στο λεύκωμα Αιγές της Αγγελικής Κοτταρίδη που εκδόθηκε από το Ιδρυμα Ι. Λάτση».
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=404052

Ναυτεμπορική 12/12/2013, «Αφιερωμένη στις Αιγές η νέα έκδοση του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση: Νέος τόμος για την πολύτομη εκδοτική σειρά Ο Κύκλος των Μουσείων».
http://www.naftemporiki.gr/story/741577

Ομογένεια, 12/12/2013 «Αιγές- Η βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων» είναι ο τίτλος του νέου τόμου της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων» από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση
http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=24050

  • «Αιγές- Η βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων»
  • Μανόλης Ανδρόνικος, Αγγελική Κοτταρίδη σε ανασκαφή του 1989

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε μας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης

Γρήγορη μετάβαση

Φορείς

Χρηματοδότηση