Οι Αιγές στο χώρο

Πλογηθείτε στα σημεία του χάρτη και γνωρίστε καλύτερα τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών.

Σημεία ενδιαφέροντος

Ακρόπολη

Η Ακρόπολη των Αιγών

Το άστυ των Αιγών τειχίστηκε την εποχή του Περδίκκα Β’ (454 – 413 π.Χ.) και του Αρχελάου (413-399 π.Χ.). Στην αρχή της βασιλείας του Φιλίππου Β΄ (359-336 π.Χ.) ανακατασκευάστηκε η οχύρωση, με το νέο τείχος να περιβάλλει την πλαγιά, όπου βρισκόταν το κέντρο της πόλης, αλλά και τα δυο υψώματα στα νότια του ανακτόρου, όπου βρισκόταν η ακρόπολη.

Ανάκτορο

Το Ανάκτορο των Αιγών

Με έκταση 12,5 στρεμμάτων το ανάκτορο του Φιλίππου Β’ στις Αιγές είναι όχι μόνον το μεγαλύτερο, αλλά, μαζί με τον Παρθενώνα, και το σημαντικότερο κτήριο της κλασικής Ελλάδας.
Συγχρόνως, είναι όχι μόνον το καλύτερα σωζόμενο, αλλά και το παλαιότερο γνωστό ελληνικό ανάκτορο των ιστορικών χρόνων, αρχέτυπο των ανακτόρων της ελληνιστικής οικουμένης.

Θέατρο

Το Θέατρο των Αιγών

Το θέατρο στο οποίο δολοφονήθηκε ο Φίλιππος Β’ ιδρύθηκε στα μέσα του 4ου αι. π.Χ., στη βάση του μεγάλου ανδήρου του Ανακτόρου και σε οργανική ενότητα με αυτό. Τα δύο κτήρια, μάλιστα, αποτελούν την αρχαιότερη μαρτυρία του τύπου των βασιλείων που θα επικρατήσει παντού στον αρχαίο κόσμο κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή. Το θέατρο διαθέτει ένα διάζωμα, χωμάτινο, ενώ λίθινα ήταν μόνον τα εδώλια της πρώτης σειράς και η σκηνή. Η ορχήστρα του έχει διάμετρο 28,40 μ. και στο κέντρο της σώζονται τα λίθινα θεμέλια της θυμέλης, του βωμού του Διονύσου.

Ιερό της Εύκλειας

Αμέσως κάτω από το μνημειακό σύνολο του Ανακτόρου και του θεάτρου των Αιγών ιδρύθηκε ο ναός της Εύκλειας (ετυμ. ευ+κλέος, καλή φήμη, υστεροφημία) τον 4ο αι. π.Χ.

Το συγκρότημα του ιερού περιλαμβάνει τα θεμέλια δύο ναών, ενός βωμού, μιας στοάς και ενός περίστυλου κτιρίου. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως βασιλικά αναθήματα στη θεά, όπως για παράδειγμα της μητέρας του Φιλίππου Β', Ευρυδίκης.

Δημόσια κτίρια

Δημόσια κτίρια

Δημόσια κτίρια

Ιερό της Μητέρας των Θεών

Η αρχαιότερη φάση του Μητρώου των Αιγών, που ανάγεται στο β' μισό του 4ου αι. π.Χ.

Το ιερό ιδρύθηκε στο κέντρο του αρχαίου άστεως και είχε τη μορφή ενός μεγάλου οικοδομήματος, στον τύπο της αρχαίας οικίας, με ευρύχωρα δωμάτια που οργανώνονται γύρω από μία κεντρική αυλή. Το συνηθέστερο εύρημα από την κύρια φάση της χρήσης του χώρου στα ελληνιστικά χρόνια είναι τα πήλινα ειδώλια της ένθρονης Μητέρας των Θεών-Κυβέλης, με το τύμπανο και τα λιοντάρια.

Ελληνιστική οικία

Ελληνιστική οικία

Ελληνιστική οικία

Τείχος

Το τείχος των Αιγών είχε πάχος που έφτανε τα 3 μ. και ήταν ενισχυμένο με πύργους.

Λίθινο μέχρι ένα σημαντικό τμήμα του ύψους του, συνεχιζόταν προς τα επάνω με ωμά πλιθιά. Στο ανατολικό τμήμα του τείχους ανοιγόταν μια μεγαλοπρεπής πύλη. Μια μικρότερη υπήρχε στη ΒΔ γωνία του, κάτω από την οποία βρέθηκαν τα λείψανα μιας άλλης που ανήκε στο παλιότερο τείχος, που κατασκεύασε ο βασιλιάς Περδίκκας Β΄.

Συστάδα Β

Συστάδα των Βασιλισσών

Η συστάδα περιλαμβάνει κιβωτιόσχημους και λακκοειδείς τάφους από την εποχή των περσικών πολέμων, δύο από τους οποίους πιθανώς να ανήκουν στη μητέρα και στη σύζυγο του Αλεξάνδρου Α’: η ολόχρυση ‘’Δέσποινα των Αιγών’’ και η συγγένισσά της, που στη κηδεία της χρησιμοποιήθηκαν 26 τουλάχιστον ξόανα με πήλινα, δαιμονικά και εξιδανικευμένα, κεφάλια και μας δίνουν την εικόνα της ντόπιας καλλιτεχνικής παραγωγής στο κατώφλι της νέας εποχής, καθώς και της θρησκευτικής αντίληψης που συνοδεύει τη διακεκριμένη μακεδόνισσα, σύζυγο-μητέρα-ιέρεια, στον Κάτω Κόσμο. Στην ίδια συστάδα τάφηκε αργότερα η μητέρα του Φιλίππου Β’, Ευρυδίκη.
Ο λεγόμενος Ιωνικός Τάφος ή Τάφος του Ρωμαίου, ένας κομψός μακεδονικός τάφος με θρόνο στο εσωτερικό του, πιθανώς να ανήκει στη Θεσσαλονίκη.

Τάφοι 'Heuzey και Μπέλλα'

Δύο γειτονικές ταφικές συστάδες που καλύπτονταν αρχικά από δύο διαφορετικούς τύμβους και περιλαμβάνουν συνολικά πέντε μνημειακούς μακεδονικούς τάφους και τρεις κιβωτιόσχημους.

Στον μεταξύ τους χώρο λίθινοι περίβολοι οριοθετούν υστεροελληνιστικές ταφές, βρίσκονται στο ανατολικό άκρο του νεκροταφείου των τύμβων, πολύ κοντά στο χωριό Παλατίτσια. Το ταφικό αυτό σύνολο είναι πιθανό να ανήκει σε μία διακεκριμένη οικογένεια των Αιγών που προτίμησε να θάβει μέλη της από τον ύστερο 4ο έως και τον 2ο αιώνα π.Χ.

Νεκροταφείο των τύμβων

Περισσότεροι από 500 ταφικοί τύμβοι συνθέτουν την καρδιά του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών

Προσφέρουν στον επισκέπτη μία μοναδική άποψη για τη αυθεντική μορφή που είχε ένα μακεδονικό νεκροταφείο στην αρχαιότητα. Οι παλαιότεροι τύμβοι ανάγονται στον 11ο αι. π.Χ., ενώ η κύρια χρήση του τμήματος αυτού της νεκρόπολης χρονολογείται στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (10ος – 7ος αι. π.Χ.), την εποχή που συντίθενται τα ομηρικά έπη.

Συστάδα Γ΄

Η βασιλική συστάδα των Τημενιδών

Η βασιλική συστάδα των Τημενιδών ή συστάδα Γ, περιλαμβάνει έναν μακεδονικό τάφο και πρωιμότερες ταφές των υστεροαρχαϊκών και κλασικών χρόνων, οι οποίες ανήκουν σε εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας, όπως γίνεται φανερό από τα έθιμα ταφής και τα κτερίσματα που συνόδευαν τους νεκρούς.

Ταφική συστάδα Φιλίππου Β΄

Ο τύμβος προστασίας του τάφου του Φιλίππου Β΄.

Το υπόγειο κέλυφος σε μορφή τύμβου που προστατεύει τους ασύλητους μακεδονικούς τάφους του Φιλίππου Β’ και του εγγονού του Αλεξάνδρου Δ’, όπως επίσης έναν ακόμα κατεστραμμένο μακεδονικό τάφο, έναν συλημένο κιβωτιόσχημο που σώζει την περίφημη τοιχογραφία της Αρπαγής της Περσεφόνης και τα ερείπια ενός κάποτε υπέργειου κτηρίου (‘’ηρώου’’), αποτελεί έναν ήδη διαμορφωμένο χώρο-αίθουσα του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών.