ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ
Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας
Την Πέμπτη 16/2/2023 ξεκινάμε ένα μεγάλο ταξίδι στον αρχαίο κόσμο μέσα από σπουδαίες ανακαλύψεις και ευρήματα με ξεναγούς πολύ σημαντικούς ερευνητές!
Πρώτος σταθμός μας «Οι Κυκλάδες στην δίνη του πρώιμου Μεσαίωνα». Ο Δημήτρης Αθανασούλης, Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, διακεκριμένος βυζαντινολόγος και παθιασμένος ερευνητής, ρίχνει φως σε μια άγνωστη και συναρπαστική εποχή, 'ξαναδιαβάζοντας' και αναγνωρίζοντας πολύ σημαντικά, γνωστά και άγνωστα μνημεία των νησιών.
Σας περιμένουμε στις 6.30 μμ. στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, στο Υπόγειο της Μνήμης να ταξιδέψουμε μαζί στην ιστορία...
και διαδικτυακά εδώ:
https://us06web.zoom.us/j/81567400436?pwd=eENIR3VIRWx1ODg4RHRQKzE5WTU1dz09
Στην φωτογραφία το Βρυοκαστράκι Κύθνου
Περισσότερα για την διάλεξη και τον ομιλητή:
Οι τεκτονικές αλλαγές που μεταμόρφωσαν τον Αρχαίο Κόσμο σε Μεσαιωνικό συντάραξαν και την Αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης. Από τα μέσα του 7ου μέχρι τα μέσα του 9ου αιώνα, το τέλος της Ύστερης Αρχαιότητας σημαδεύεται από μια σειρά κρίσεων, τις οποίες η Αυτοκρατορία επιχειρεί να αντιμετωπίσει μέσα από νέες πολιτικές που αναπροσαρμόζει ή ανατρέπει, οι οποίες οδηγούν τελικά στην διαμόρφωση της μεσαιωνικής της ταυτότητας.
Στην διάλεξη θα παρουσιαστούν υλικές μαρτυρίες αυτής της εποχής από το κυκλαδικό αρχιπέλαγος, το οποίο διαχρονικά διαδραμάτιζε κομβικό ρόλο στην ελληνική αρχαιότητα από την Προϊστορία μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους και μετά την αραβική προέλαση του 7ου αιώνα αποκτά ζωτική σημασία για την επιβίωση του Βυζαντίου, καθώς αναδεικνύεται σε πρώτη γραμμή άμυνας της Κωνσταντινούπολης από τον αραβικό κίνδυνο.
Οι έρευνες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων τα τελευταία χρόνια οδήγησαν στον εντοπισμό ενός ιδιαίτερα πλούσιου και σημαντικού μνημειακού αποθέματος που χρονολογείται στην ταραγμένη εποχή της Μετάβασης. Σημαντικά κάστρα και εκκλησίες με προεικονομαχικό ή εικονομαχικό διάκοσμο, προδίδουν την σημασία του κυκλαδικού αρχιπελάγους για την Αυτοκρατορία και προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες γι’ αυτή την κομβική περίοδο του Βυζαντίου.
Στην διάλεξη παρουσιάζονται νέα στοιχεία για εμβληματικούς ναούς, όπως η Καταπολιανή της Πάρου ή η Πρωτόθρονος της Νάξου, ενώ αναχρονολογούνται τα σημαντικότερα κάστρα των Κυκλάδων, όπως της Παροικιάς Πάρου και της Χώρας Νάξου».
Βιογραφικό ομιλητή:
Ο Δημήτρης Αθανασούλης, δρ βυζαντινής αρχαιολογίας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Université Paris I- Panthéon-Sorbonne), είναι διευθυντής στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Parco Archeologico di Pompei (Πομπηία), του ΔΣ της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, πρόεδρος και μέλος Επιστημονικών Επιτροπών και Συμβουλίων του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει διατελέσει επιμελητής αρχαιοτήτων στην Ηλεία και έφορος βυζαντινών αρχαιοτήτων στην Αργολίδα, Αρκαδία και Κορινθία, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, εμπειρογνώμων αρχαιολόγος του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, επιστημονικών επιτροπών διεθνών συνεδρίων και εθνικός συντονιστής για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.
Έχει διευθύνει δεκάδες αρχαιολογικές έρευνες στην Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες (Ακροκόρινθος, Γλαρέντζα, σλαβικά κοιμητήρια Αρκαδίας, Νάξος, Νησίδες Κυκλάδων κλπ.), έχει σχεδιάσει και διευθύνει μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα ανάδειξης μνημείων, ψηφιακών εφαρμογών και έρευνας καθώς και δεκάδες αναστηλωτικά έργα σε βυζαντινούς ναούς (Αγία Μονή Ναυπλίου, Παναγία Στείρη κλπ.), σε κάστρα της Πελοποννήσου (Χλουμούτζι, Ακρόκόρινθος, Ακροναυπλία κάστρο Λάρισα Άργους, Αγιονόρι κλπ.), και σε σημαντικά μνημεία των Κυκλάδων (Επισκοπή Σικίνου, Θεολόγος Αφικλή Νάξου, στοά Φιλίππου, Ναός Απόλλωνος και Παλαίστρα του Γρανίτη στην Δήλο κλπ.). Επίσης έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει νέα αρχαιολογικά μουσεία (Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας, Θεματικό Μουσείο Σταυροφόρων στο κάστρο Κυλλήνης, Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου, Νησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου) καθώς και σημαντικές αρχαιολογικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Vanity (Μύκονος, Ιταλία και Κίνα), Pompei e Santorini (Ρώμη), Θηραϊκές Τοιχογραφίες: ο Θησαυρός του Προϊστορικού Αιγαίου (Σαντορίνη) κλπ. Επίσης έχει συνδιοργανώσει διεθνείς εκθέσεις σύγχρονης τέχνης σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους (Δήλος: Sight, Μύκονος: The Palace at 4am, κλπ). Εκτός από το διδακτορικό του στην ιστορία της Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής, έχει συμμετάσχει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει πλήθος μελετών και άρθρων στα πεδία της βυζαντινής αρχιτεκτονικής και αρχαιολογίας καθώς και της πολιτισμικής διαχείρισης. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Υπότροφος της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Οξφόρδη και της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής στο Βερολίνο.
Έχει βραβευθεί δύο φορές από την Europa Nostra για την συντήρηση των εικονομαχικών τοιχογραφιών στην Αγία Κυριακή της Νάξου (2018) και την αποκατάσταση της Επισκοπής Σικίνου (2022).
Η σειρά διαλέξεων με τίτλο «Αρχαιολογία & Έρευνα», στην οποία καλούνται Αρχαιολόγοι να μιλήσουν για σπουδαίες ανακαλύψεις και σημαντικά ευρήματα οργανώνεται με την συνεργασία Των Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου του & της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας.