ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας
Οι Φίλοι του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου του και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας σας προσκαλούν στην διάλεξη της υπ. διδάκτορος του Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Βασιλείας Μόσχου με θέμα «Μεταξύ Ουτοπίας και Υβριδικότητας: Προσεγγίσεις της ελληνικής εθνικής ταυτότητας στους P.B. Shelley και Lord Byron», στις 7/12 και ώρα 19:00 στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας («Υπόγειο της Μνήμης»).
Δύο Βρετανοί ποιητές και φιλέλληνες ο Πέρσι Σέλλεϋ και ο Λόρδος Βύρων διερμηνεύουν την Ελληνική Επανάσταση.
Η έννοια της εθνικής ταυτότητας είναι συνεχώς εξελισσόμενη, αμφιλεγόμενη και περίπλοκη,, ιδιαίτερα σε ένα κόσμο που διαρκώς συζητεί για τη λειτουργικότητα των εθνών-κρατών στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης και της κινητικότητας πληθυσμών. Παρόλα αυτά, η εμφάνιση του έθνους είναι μια παλαιά-νεοτερικη κατασκευή. Φιλόσοφοι και καλλιτέχνες πυροδότησαν μέσω των έργων τους έναν διάλογο που διαπραγματευόταν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση μιας κοινωνίας ανθρώπων που επιδείκνυε κοινά πολιτισμικά και ιστορικά χαρακτηριστικά και επομένως κοινή εθνική ταυτότητα. Αυτή η καινοτόμα για την εποχή ιδέα οδήγησε σε μία σειρά από εθνικές επαναστάσεις κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ως αντίδραση σε μία Ευρώπη των αυτοκρατοριών. Έτσι, η Ελληνική Επανάσταση κατά της Οθωμανικής επικυριαρχίας ήταν φυσικό επακόλουθο μιας εν εξελίξει ευρωπαϊκής ανακατανομής και η αφετηρία για καλλιτέχνες της εποχής να εκφράσουν τις απόψεις τους και να προβλέψουν το αποτέλεσμα του αγώνα.
Η διάλεξη στοχεύει στην ανάδειξη της διαδικασίας «κατασκευής» της Ελληνικής εθνικής ταυτότητας, από το 1809 έως το 1824, μέσα από τις διαφορετικές οπτικές και κίνητρα δύο Βρετανών ποιητών και φιλελλήνων, του Πέρσι Σέλλεϋ και του Λόρδου Βύρωνα".
Είσοδος ελεύθερη
Η εκδήλωση υποστηρίζεται με δυνατότητα ταυτόχρονης απομακρυσμένης παρακολούθησης στον σύνδεσμο:
https://us06web.zoom.us/j/81567400436?pwd=eENIR3VIRWx1ODg4RHRQKzE5WTU1dz09